Mikä on sinun henkilötietojesi hinta?

Minun henkilötietojeni hinnaksi määrittyi noin 10€. Sillä hinnalla näin jälkikäteen tarkasteltuna luovutin iloisesti laajat tiedot itsestäni ja liikkumisestani.

Asiakasta koskevien tietojen merkitys liiketoiminnalle kasvaa kokoajan. Suurimpien teknologiayritysten rekrytilmoituksissa korostuu datan käsittelytaidot ja analytiikkaosaaminen. Business Intelligence-yksiköt kasvavat ja niin kasvavat myös niiden tuotto. Näyttää siltä, että asiakastiedosta on todella muodostumassa yksi yritysten omaisuuseristä. Raadollista on se, että seuraavaksi yritykset mittaavat sitä kuka pystyy keräämään laajimmat asiakastiedot kilpailukykyisimpään hintaan.

Helsingin sanomat tarttui jutussaan pari viikkoa sitten 11.9. kiinteistöjä hallinnoivan Cityconin mobiilisovelluksen oikeuksiin kerätä käyttäjää koskevia henkilökohtaisia tietoja: "Isosta Omenasta tuli valvova isoveli – kauppakeskus voi kerätä asiakkaiden puhelimelta tietoja perhesuhteista, liikkeistä ja somekäytöstä" 

Ison Omenan mobiilisovellus antaa käyttäjälle tietoja liikkeistä, niiden tarjonnasta ja ajankohtaisista tapahtumista. Sovelluksen käyttäjä lisää myös omaa pysäköintiaikaansa keskuksessa ilmaiseksi kahdella tunnilla. Liittyminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Vastapalveluksena ilmaisesta pysäköintiajasta sovellus kuitenkin pyytää poikkeuksellisen laajat oikeudet käyttäjän henkilötietoihin.

Sovellusta on markkinoitu kauppakeskuksessa aktiivisesti erilaisilla markkinointi-iskuilla. Kun itse latasin sovelluksen sain kaksi 1,5 litran Coca-cola pulloa kotiin viemisiksi ja toisella kertaa tarjolla oli Kolmen kaverin jäätelöt koko perheelle. Markkinointi on toiminut. Sovelluksella 20 000 käyttäjän yhteisö, joka on erittäin hyvin yksittäiselle kauppakeskukselle.  Sillä määrällä jo tekee tutkimusta, analysoi syntyvää dataa ja pystyy tekemään johtopäätöksiä.

Mitä sitten käyttäjästä saadaan tietää ilmaisen parkkiajan, kokiksen ja jätskien hinnalla? Ainakin ammatti, tuloluokka, siviilisääty, lasten lukumäärä, ostohistoria ja kuluttajaprofiili. Lisäksi ajoneuvon tiedot kuten rekisteritunnus, omistaja, merkki ja vuosimalli.  Lisäksi käyttäjän antamia sosiaalisen median tilejä pystytään kuuntelemaan.  Tietoon saadaan myös asiakkaan käyttämän mobiililaitteen tiedot sekä sijaintitiedot Cityconin hallinnoimissa kiinteistöissä, kattaen tiedot siitä milloin ja missä liikkeissä asioi. Sijaintitietoja ei kuitenkaan ilmeisesti tällä hetkellä kerätä.

Aika hyvin Cityconilta alle 10€ panostuksella.

EU:ssa jo sisällöltään päätetty tietosuoja-asetus tulee vaikuttamaan digitaalisten palvelujen käyttäjää koskevien tietojen keräämiseen. Henkilön oikeudet päättää omien tietojen käytöstä kasvaa. Henkilöllä pitää olla nykyistä yksityiskohtaisemmat mahdollisuudet päättää yksittäisten tietojen luovutuksesta. Yrityksen pitää jopa 20 miljoonan euron uhkasakkoa vastaan huolehtia tietosuojakäytännöistä ja henkilötietoja koskevasta tietoturvasta. Väärinkäytösepäilyn yhteydessä henkilön pitää olla mahdollista muun muassa jäädyttää omat tietonsa. Näiden ja kokonaisuuteen liittyvien monien lakimuutosten tarkoituksena on parantaa yksilöiden asemaa ja selkiyttää asiakastiedon käyttöä.

Yritysten kiinnostus asiakastiedon monipuolisempaan keräämiseen on kasvanut sitä mukaa, kun teknologia on siihen uusia keinoja tarjonnut. Teknologian ympärille on kehittynyt mielenkiintoinen kehä, jossa asiakkaat toivovat yhä henkilökohtaisempaa palvelua ja yritykset pyrkivät sitä tarjoamaan asiakkaista saatavan tiedon pohjalta. Tietoisimmat kuluttajat kuitenkin tunnistavat tiedon keräämisen ja haluavat pitää kiinni yksityisyydestään. Verkossa käytetään adblokkereita, rekisteriselosteet luetaan tarkasti ja yksityisyysasetukset säädetään tiukalle. Monista digitaalisista arkea helpottavista palveluista on kuitenkin tullut niin elimillinen osa meidän elämäämme, että niiden käytössä tietojen luovuttamista on vaikea rajata.

Voi kai sanoa, että tällä kertaa EU:n säätely suojelee sinisilmäisimpiä ja hyväuskoisimpia kuluttajia sekä luo pelisäännöt tietojen käytölle.  

Antti BrunniComment