Uusi Google

Lanseerattuaan eilen kourallisen uusia kuluttajille suunnattuja tuotteita Google tuli esitelleeksi uuden kiinnostavan polun yrityksen strategiassa. Saavutettuaan asemansa Internetin etusivuna ja miljardien selaussessioiden alkupisteenä Googlen on aika ottaa seuraava askel kuluttajien suuntaan. Kuluttajille suunnattujen hardware laitteiden, kuten Chromecastin ja Nexus-puhelinten jälkeen Google haluaa tulla entistä vahvemmin koteihimme.

Made by Google - tuoteperhe sisältää uuden Pixel-puhelimen, joka päivittää muiden valmistajien kasaamien Nexus-puhelinten strategian. Nyt puhelin on Googlen tekemä ja on siksi liitoksissa entistä vahvemmin muihin tuoteperheen tuotteisiin. Puhelin tulee olemaan tuoteperheen kärki ja sydän. Se on kilpailukykyinen tuote kategoriassa, jossa on maailman laajuinen vahva kysyntä. Tuossa markkinassa Googlen itse valmistama laite on kiinnostava. Kilpailijaansa Appleen verrattuna Google painottaa markkinoinnissa huomattavasti enemmän laitteen lanseerauksessa siihen liittyviä palveluita, kuin tuotteen muotoilua tai sen laiteominaisuuksi, kameraa lukuunottamatta. Yllättävän kovaksi kilpailueduksi saattaa osoittautua myös rajoittamaton tila kuville ja videoille. Itse ainakin maksan jo useamman satasen vuodessa erilaisista pilvitallennuskapasiteeteista, joiden keskeinen tehtävä on kasvavan kuva-aineiston tallentaminen. 

Google Home

Kiinnostavin uusi tuote Googlelta on Google Home. Amazon julkaisi vuonna 2014 oman Amazon Echonsa.  Niiden konsepti on kiinnostava: ääniohjattava kaiutin, joka on kiinni Internetissä tiedonhakupalveluiden ja striimauspalvelujen osalta. Myös Applelta on tihkunut tietoa syyskuussa, että siellä suunnitellaan vastaavaa tuotetta. Taustalla Gogle Homessa on ajatus kodin keskuksesta, joka tuottaa tietoa ja viihdettä taustalla kaikkiin arjen tilanteisiin. Mikä parasta Google Home tarjoaa ääniohjattavasti tarjolle myös verkkohaut. Mikä helpotus kaikkiin niihin tilanteisiin, joissa esimerkiksi jokin pieni fakta tai aikataulu pitää tarkistaa. Jatkossa esimerkiksi Netflix tulee ääniohjatuksi Chromecastin ja Homen yhteistyönä.

Yksi asia yhdistää erityisesti sekä Pixel-puhelinta ja Google Homea, Google on uudelleen brändännyt julkaisun yhteydessä myös Google Assistant-palvelunsa. Laitteisiin sisäänrakennettu ääniohjattu avustaja, joka käynnistyy komennolla "OK Google". Avustaja suorittaa kalenterilisäykset, verkkohaut ja muut yksinkertaiset verkkoa hyödyntävät komennot.

Google Homen lanseeraus on eräänlainen ubiikin kodin esiin marssi. Ratkaisevaa siinä, että tuleeko laitteesta maailmanlaajuinen menestys on ajoitus. Amazon Echo on nyt kahden vuoden jälkeen saatavissa Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Saksassa. Tämän Google päihittänee helposti oman lanseerauskoneistonsa avulla. Aivan erityisen kiinnostavan Google Homesta tekee se, että tuoko Google Android-alustalle luodut sovellukset liitettäväksi yhteen Google Homen kanssa ja milloin? Ajoitus ratkaisee voitetaanko kuluttajien toiveet ja sydämet.

Kun kannettavat tietokoneetkin ovat jo poistumassa kovaa kyytiä kodeista, ja mobiililaitteet puolestaan valtaavat alaa on Googlenkin reagoitava ja tuotava palvelunsa tarjolle ilman käsinohjattavia käyttöliittymiä.

Google Wifi

Kodin teknologiseen varustamiseen liittyy myös Googlen toinen kotiin liittyvä lanseeraus Google Wifi. Älykkään ja helposti toisiinsa liitettävän Wifi-aseman mullistus on sen hallittavuuden tuonti tarjolle mobiilisovellukseen. Tämä mahdollistaa esimerkiksi verkon katkaisun perheiden yhteisten ruokailuhetkien ajaksi poistaen paineen olla aina online. .

Mikä Google Wifissä on kiinnostavaa? Tähän asti Google on pystynyt seuraamaan asiakkaidensa käyttäytymistä vain webin ja erityisesti puhelinten kautta, eri wifi-purkkeihin liittymisen verkkorekisterejä seuraamalla. Yritys haluaa ymmärtää jatkosssa kuluttajien koko verkkokäyttäytymistä. 

Tuote sisältää toivottuja ominaisuuksia ja kilpailee vahvasti tässä mielessä Applen vastaavien tuotteiden kanssa.

Daydream View

Virtuaalitodellisuudesta on tullut ajan me too-bisnes, jonka kipinään yritykset näyttävän puhaltavan vuoron perään ilmaa ja täysin palkein. Kuluttajien kiinnostus virtuaalitodellisuuteen ei näytä erityisesti ottaneen onkeensa. Google pyrkii erottumaan omalla tuotteellaan kilpailijoiden kiiltävistä ja erittäin teknouskottavista laitteista. Daydream View on tekstiilipäällysteinen, Pixel-puhelinta hyödyntävä ja erittäin kevyt ratkaisu kilpailijoidensa rinnalla. Ainakin Pixel-puhelimen käyttäjille lasit voivat tarjota lisäarvoa ja uudenlaisia elämyksiä.

Duo

Google Hangouts on saavuttanut jonkinlaisen aseman Googleen nojaavien työpaikkojen neuvottelusovelluksena, mutta kuluttajakäyttö on jäänyt vähäiseksi. Kuluttajat ovat kommunikoinnissaan nykyisin niin vahvasti suuntautuneet mobiiliin. Duo on videopuhelusovellus, joka toimii sekä Android-, että Ios-laitteissa. 

Googlen lanseerauksesta voi rivien välistä lukea, että kuluttajien muutos kohti mobiilia ja ehkä jopa ubiikkia on vahvasti käynnissä. Tietotekniikka sulautuu taustalle palvelemaan käyttäjiensä tarpeita. Tämä on ehkä ihan lohdullinenkin uutinen näinä ruutuun tuijottelun aikoina. Toinen iso asia on se, että Google päivittää selvästi strategiaansa ja tulee haastamaan Applen ja muut toimivat verkkoliiketoiminnan ulkopuolella. Ja sen voi sanoa tämän lanseerauksen pohjalta, että Google on myös tähän valmis.